dijous, 1 d’agost del 2024

Complim 30 anys

 

El Rentonar és una associació de caràcter civil, sense ànim de lucre i formada per gent voluntària amb unes inquietuds per la defensa del territori i del nostre patrimoni.

 

El Rentonar naix en 1994 com a grup de voluntariat contra incendis motivats per l’increment de la destrucció provocada pel foc als voltants del nostre territori.
El 22 d’octubre d’aquest any es formalitzen els estatuts del grup.
Durant els primers anys l’activitat del Rentonar, es limita a actuacions puntuals de suport als bombers en cas d’incendi al terme del poble.


A finals del segle XX, el nostre territori s’enfronta a la pressió de projectes en diferents àmbits i la tasca de suport als bombers es veu reduïda per les noves legislacions, el que fa que els objectius i interessos dels membres de la nostra associació vagen modificant-se.

Aprofitant que l’administració obliga a l’actualització dels estatus, l’any 2007, en una reunió es plantejaran els nous objectius i interessos i es modificarà el nom del grup, convertint-se en Rentonar, per la defensa de la Natura i el Patrimoni.

Convençuts que per defensar i estimar el territori primer se l'ha de conéixer iniciem la programació d’una sèrie d’excursions populars per visitar els llocs més emblemàtics del nostre entorn, a més a més, la neteja dels voltats del poble, replantacions, jornades de divulgació al carrer per donar a conéixer als veïns les nostres inquietuds i les problemàtiques ambientals que anaven presentant-se al llarg del temps i ens obrim a la col·laboració amb altres associacions del nostre entorn.


Totes les nostres activitats, experiències i idees d’aquests anys han comptat amb el suport tecnològic del projecte Sóc de Poble (portal de pobles connectats) coordinador de la nostra associació, el qual ens ha facilitat el desenvolupament, difusió i comunicació dels projectes que hem tirat endavant.

D’entre totes les nostres actuacions al llarg d’aquests anys podem fer menció de les següents:

.......
Activitat dels primers anys 1994
Activitat dels primers anys 1995
Activitat dels primers anys 1996
Activitat dels primers anys 1997
Activitat dels primers anys 1998 – 2002
Seus del Rentonar

El Radar de la Serra d’Els Plans
Explotació de la Pedrera de la Serra d’Els Plans
Carta de la Muntanya
Abocadors Il·legals
Neteja de camins
Aigüera Canta Grill
Secció Muntanya Rentonar
Campanyes de conscienciació ambiental
Replantacions
La planta de tractament dels Fangs de Penàguila
Aplecs
Arbres
Mercat
Projeccions de documentals i conferències
Excursions Rentonar. Secció Muntanya
Macrourbanitzacions
Pinars i incendis. Un problema per resoldre
Brull Viu
Llibres i música en valencià
Col·laboració amb diverses entitats
Els camins. Vies Pecuàries
Defensa patrimonial d’edificis històrics i industrials
......


No solament hem participat activament en totes aquestes lluites també hem informat i denunciat davant de les administracions corresponents els abusos de partiular i empreses i la indiferència de les nostres autoritats locals i autonòmiques respecte al nostre patrimoni arquitectònic i natural (vies pecuàries, camins tradicionals, edificis històrics, recuperació d'espais naturals emblemàtics...).


La nostra intenció és servir d'estímul a les administracions i als nostres veïns perquè prenguen consciència i valoren la importància de tot aquest patrimoni que forma part de la nostra història i identitat.



 

Com a grup de voluntariat som conscients de les nostres limitacions, sabem que no podem intervindre ni resoldre determinades situacions que depenen exclusivament de les autoritats competents o de la pressió que puga exercir la població.



A pesar d'aquest reconeixement i del cansament que suposa l'enfrontament a la incomprensió i a la indiferència, continuarem amb la nostra lluita, que a vegades ha obtingut els seus fruits i en altres ha sembrat unes llavors respecte a determinats temes, que esperem que es resolguen en un futur.