dissabte, 20 de juliol del 2024

Complim 30 anys. Aplecs.

 Què és un Aplec? 

Un aplec és una trobada de persones que es fa sovint a l'aire lliure i entorn d'una certa temàtica.
Aplecs pel Territori és la reunió o trobada d'entitats, associacions i persones, a l'aire lliure, que comparteixen una sèrie de valors amb la finalitat de protegir i cuidar el territori en el qual viuen, així com conservar la seua identitat i les seues tradicions.

Des de la nostra creació hem participat en diversos Aplecs que han tingut lloc en diferents pobles del nostre entorn, amb gent que comparteix amb nosaltres una forma d'entendre la vida.

Trobades amb la denominació d'Aplecs de la Mariola

Aplec de la Mariola a Alfafara
L'any 2013 es va celebrar el primer Aplec de la Mariola al poble d'Alfafara amb la temàtica "Salvem les Serres. Els incendis de la Mariola"2015.

Aplec de la Mariola a Banyeres de Mariola
En 2014 a Banyeres de Mariola se celebrà el segon Aplec amb la temàtica “Futur del patrimoni arquitectònic industrial”.

Aplec de la Mariola a Agres
En Agres l'any 2015 va tindre lloc el tercer Aplec baix el lema “Escola rural, pobles vius”

Aplec de la Mariola a Ibi
El quart Aplec de la Mariola es va celebrar a Ibi amb el lema "Identitats Migrants" l'any 2016.


Trobades amb la denominació Aplec Ecologista del País Valencià

Has estat a Carricola? II Aplec Ecologista 2012


Des de l'any 2011 se celebra a Carrícola l'Aplec Ecologista del País Valencià. Membres del Rentonar hem assistit durant diversos anys a les jornades celebrades a aquest municipi de la Vall d'Albaida.

Aquest Aplec Ecologista, promogut per la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA), la Colla Ecologista l’Arrel i Comboi Verd, amb el suport de l’Ajuntament de Carrícola, és un encontre de grups ecologistes del País Valencià i de persones sensibles amb el medi ambient i l’entorn i compta amb el suport d’associacions i plataformes d’arreu del país com Acció Ecologista Agró.

Conferència de Yayo Herrero a l'Ametla de Palla

Entre els diversos participants es poden assenyalar entre altres l’economista austríac Christian Felber, el cuiner Bern Knöller, el periodista i naturalista Joaquin Araujo, la periodista Rosa Maria Calaf, l'antropòloga, enginyera, professora i activista ecofeminista Yayo Herrero, l’economista Arcadi Oliveres, l’investigador Tom Kucharz, l’enginyer agrònom i genetista José Esquinas i l’associació, intercanvi de llavors, entre altres.

La programació es completa amb ponències, tallers, actuacions musicals, degustació de productes ecològics i un encontre d’intercanvi de llavors autòctones.

Videos de participants als Aplec Ecologista del País Valencià

 Trobades amb la denominació Pobles per la Diversitat




 També hem col·laborat i assistit en diverses ocasions als aplecs per la diversitat, organitzats pel col·lectiu MARIola, convocats amb un format clarament festiu, en els quals s'alerta sobre la situació dels drets humans al món i es reivindica la llibertat d’orientació sexual i de gènere.


Entre les activitats programades en aquests aplecs, celebrats a Tibi, Benillup, Biar, Callosa, Alcoleja i Banyeres, trobem tallers, conferències, exposicions, passacarrers, espectacles, performances, actuacions musicals i menjars de germanors, entre altres.


Trobades amb la denominació Aplec pel Territori



L'any 2014 en conmemoració dels 20 anys de la cració del grup Rentonar i dels 10 anys de la fundació del Centre d'Estudis Eòlics del Comtat, es van reunir les dues associacions per celebrar-ho a La Torre de les Maçanes, amb un aplec que vam denominar 1er. Aplec pel Territori

Èxit del 1er Apelc pel Territori a La Torre de les Maçanes

El gener de 2013 a Benillup es va celebrar, amb la col·laboració de les dues associacions el 2n. Aplec pel Territori amb un format més senzill, arran dels incendis ocorreguts a la Vall d’Ebo a l’estiu del 2022 on es van cremar 12.000 ha. 
A l'Aplec es va parlar, entre altes coses, de la situació de despoblament i abandonament de l'agricultura a les nostres comarques i la recerca de possibles solucions.