dilluns, 19 d’agost del 2024

La proposta de pagar als maseros a les Corts. Mosaic Agroforestal

 


La Coordinadora trasllada a les Corts la proposta de pagar als maseros pel mosaic agroforestal


Per revitalitzar el paisatge i els pobles rurals calen incentius, la Coordinadora i el Rentonar s’adrecen a tots els grups polítics de les Corts (excepte Vox) per traslladar la proposta de pagar 1000 euros a l’any als propietaris de les terres per a què les llauren

Arrel de l’incendi de Benasau-Penàguila però amb el record de fa dos anys del de Vall d’Ebo, les associacions en defensa del territori vam llançar una proposta que fa anys que es debat en fòrums europeus, la de pagar a les persones del món rural pels serveis ambientals que presten sobre el paisatge. Després de fer uns càlculs basats en el cost d’apagar incendis, vam proposar pagar a persones propietàries/arrendatàries 1.000 € per cada 10 ha de terreny treballat a l’any.

Ara hem enregistrat una proposta a la Mesa del Consell per a què la trasllade a la comissió de Peticions i n’estudien la viabilitat econòmica de la iniciativa. La Coordinadora considera que aquesta proposta és transversal i per tant no hi ha tint ideològic darrere.Amb eixa mentalitat s’ha adreçat als portaveus tant del govern com de l’oposició de la Comissió de Peticions: José Francisco Chulvi Español del grup Socialista, Dolores Peña Villaescusa del grup Popular i Mònica Álvaro Cerezo del grup Compromís.

Hem intentat articular una proposta viable, assumible i que no té perquè suposar incrementar cap despesa econòmica. La idea és que es destine un terç del pressupost d’extinció d’incendis en aquesta prevenció que no genera impacte ambiental negatiu. Promocionar el mosaic mediterrani és una solució per a atallar molts fronts oberts: el despoblament rural, l’abandonament agrícola, l’equilibri camp-ciutat i els incendis. Per això albirem l’esperança de què la proposta siga votada i acceptada per unanimitat.

La Coordinadora té intenció de traslladar aquesta proposta a altres estaments de la societat durant les properes setmanes per aconseguir que recuperar el mosaic siga un clam de tot el món.

Descarregar Petició a les Corts per pagar pel mosaic mediterrani (PDF)

 
Premsa:

Proposen a les Corts destinar mil euros anuals als propietaris de terrenys per a mantenir-los contra els incendis
 
Polítics de les Corts reben la proposta de pagar els llauradors per a mantindre les seues terres