dimecres, 17 de juliol del 2024

Complim 30 anys. Carta de la Montanya

Penya del Comanaor. Damunt, la pedrera de la Serra Els Plans i el cim a la dreta

La Carta Espanyola de les Muntanyes té com a objectiu principal promoure la cooperació, la participació i la solidaritat entre els pobles i les institucions que treballen a les muntanyes de l'estat espanyol. El seu objectiu és que els pobladors de les muntanyes, així com les institucions i organitzacions que hi treballen, siguen conscients de les singularitats i els valors de les muntanyes i adquireixin un compromís amb la preservació d'aquests valors i el seu desenvolupament sostenible.

El Morro de la Barcella, una zona arqueològica a protegir

Tot i que la Carta Espanyola de les Muntanyes va ser elaborada l'any 2003 i va ser considerada necessària pel Congrés dels Diputats l'any 2005, encara no ha estat aprovada oficialment per l'Estat. Tot i els esforços realitzats per la plataforma RedMontañas i altres organitzacions per impulsar-ne l'aprovació, la carta segueix sense ser un document legalment aprovat.

Montagut (1.081m) i La Barcella (1.071)

Accions a favor de la protecció de les muntanyes.

Tot i això, la iniciativa per protegir les muntanyes de l'estat espanyol no ha cessat. L'any 2005, es va fundar Red Montañas, que ha dut a terme múltiples accions per defensar les muntanyes i promoure'n la gestió sostenible. La Carta Espanyola de les Muntanyes estableix recomanacions bàsiques per al disseny de polítiques de muntanya que promoguin la gestió sostenible i la preservació dels valors patrimonials de les muntanyes.
Nosaltres hem col·laborat amb la plataforma RedMontañas des de l'any 2005.


Relacionats i col·laborant amb el moviment ecologista Carta de la Muntanya, Muntanyes en Xarxa, Cims Nets, el Rentonar lluita durant anys, davant les administracions, per la neteja del cim d'Els Plans, no únicament amenaçat per la instal·lació del radar, també ocupat per una caseta il·legal amb tanca metàl·lica, construïda per l'Ajuntament de La Torre, sobre la via pecuària als anys 80.



L'eliminació definitiva de l'edificació i les seues restes va acabar en l'any 2015.