diumenge, 21 de juliol del 2024

Complim 30 anys. Projecions de documentals i Conferències

L'any 2012 el País Valencià es veu afectat per greus incendis, entre els quals destaquen els de Cortes de Pallàs i Andilla, sent els més greus des de 2004, en els que es van cremar 48.500 hectàrees.

El mateix any a La Torre va ocórrer l'incendi més agressiu i destructor del paisatge des de l'ocorregut l'any 2005 a la serra La Grana, i amb terribles conseqüències, la mort d'un brigadista i un agent forestal.

Cinquè aniversari de l'incendi de 2012 a La Torre
Monòlit a la casa de cultura en honor de Ernesto i Emili
Homenatge als que han donat la vida 
Homenatge de l'Ajuntament de La Torre

Aquest incendi va commocionar la nostra societat i va canviar l'aspecte del nostre entorn, el que va generar una inquietud social sobre com evitar i previndre aquests desastres.

En octubre d'aquest any organitzem dues jornades al voltant d'aquesta temàtica:
La conferència "El foc, una catàstrofe natural" a la casa de cultura a càrrec d'Anna Climent, biòloga i presidenta de la Coordinadora i de Rafel Jordà, agent forestal.
Al dia següent l'excursió La Torre - Penàguila de tipus reivindicatiu sobre el territori cremat.

El foc, una catàstrofe natural

El nostre entorn és el nostre futur

L'estiu següent el Rentonar va programar la projecció del documental "L'estiu més negre" a la plaça del poble, amb gran assistència de públic.

La plaça plena

Al mateix temps que els incendis, altres agressions afectaven altres zones del nostre País. A València l'ampliació de la ciutat i del port estaven afectant greument l'horta de La Punta.

El nostre grup va voler fer-se ressò d'aquesta problemàtica i organitzàrem la projecció, a la casa de cultura, del documental "Tornallom" sobre la lluita del veïns de la zona en defensa de la conservació de l'horta i de la seua forma de viure.

L'any 2015 vam assistir a la projecció del documental "Corrupció, l'organisme nociu" i consideràrem la conveniència de la seua projecció al poble per posar en evidència la realitat de persones que viuen i denuncien la Corrupció urbanística sense cap repercussió i visibilitat i busquen les claus per fer-li front.