dimarts, 16 de juliol del 2024

Complim 30 anys. El radar d'Els Plans


Mobilització ciutadana fornt al projecte d’instal·lació d’un radar de caràcter civil per part d’Aena al cim de la Serra dels Plans.

"Proyecto de ejecución de la estación radar Torremanzanas"


El projecte es presenta a finals de 1999 a l’Ajuntament de La Torre, i afectava als municipis d'Alcoi, Benifallim i La Torre.

En 2001 després dels informes presentats per Aena y els serveis jurídics de la Diputació Provincial el projecte no compta amb l'acord del Plenari ni dels propietaris dels terrenys afectats, per futures expropiacions.
La Corporació mostra el seu malestar pel seu impacte ambiental, visual i per possibles repercussions en la salut a causa de la proximitat de la instal·lació oposant-se al projecte.
Davant de la insistència del Ministeri de Foment el tècnic municipal elabora un informe en el qual s’exposen els punts pels quals mostra la seua disconformitat.
En 2002 Aena inicia els expedients d’expropiació dels terrens al votant del futur radar.
 
En vista de l’actitud prepotent del Ministeri i de les irregularitats que presenta el projecte, l'associació El Rentonar, amb l'assessorament de La Colla Ecologista La Carrasca, Ecologistes en Acció, que portava un seguiment des de l'inici de la presentació del projecte, i havia observat les seues irregularitats, iniciem una campanya ciutadana d’informació, conscienciació i oposició a la seua instal·lació. 
 

A la campanya s’adheriren, partits polítics, centres excursionistes i federacions, grups ecologistes, entitats sindicals, culturals, esportives i de diferents caràcters d’arreu de tot l’estat a més de totes les associacions locals.

Aquest moviment culmina amb una multitudinària concentració el 30 de novembre de 2003 al cim de la serra i posteriorment al poble amb la lectura d’un manifest on s’exposaven totes les raons d’oposició al projecte.
La lluita va continuar durant anys, fins al 2013. Al llarg d’aquest període continuaran les activitats d’oposició, amb l’elaboració de samarretes, pancartes, articles de premsa, difusió de la nostra reivindicació durant la volta ciclista a Espanya en setembre de 2004 amb pintades a les carreteres i la visita als despatxos d’Aena a Madrid.
Després es produirà la incorporació de La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat que col·laborarà amb nosaltres, amb gran eficàcia, en l’elaboració de documents que ens ajudaran a recolzar les nostres reivindicacions davant de l’administració.
 
 
En abril de 2007 s’aprova el “Plan Especial del Aeropuerto de Alicante”
Entre 2007 i 2013 es produirà un procés judicial entre l’Ajuntament i Aena amb dues sentències judicials, una l'any 2009, favorable a l’Ajuntament, a la que Aena presenta recurs d’apel·lació donant lloc a altra sentència en 2013, que deixa obert el final d’aquest procés.
La instal·lació del radar no es fa efectiva, instal·lant-se aquest aparell a peu de pista a l’aeroport d’Alacant.
 


Publicacions relacionades: