divendres, 19 de juliol del 2024

Complim 30 anys. Campanyes de concienciació ambiental

 
L'11 d'agost del 1992, un incendi forestal va arrasar la pinada on posteriorment es construiria Terra Mítica. Eren anys salvatges al litoral espanyol, el “ladrillo” campava a plaer i els canvis en l'ús del sòl forestal es gestionaven a cop de misto, influències polítiques i requalificació. La impunitat era gairebé absoluta: no s'investigava l'origen d'aquests focs; o si s'investigaven no se'n determinaven les causes o no apareixien els culpables.

L'any 1994 és considerat un "annus horribilis" com a conseqüència dels incendis que assolaren el territori del País Valencià i gran part de l'estat espanyol. Grans incendis arrasaren la serra Calderona i el Penyagolosa a Castelló, a València el foc es va acarnissar a la Vall d'Albaida, la Plana de Requena-Utiel, la Canal de Navarrés i l'Alt Millars.
Al nostre entorn els conats d'incendis són freqüents, ens envolta un ambient de por i incertesa. És el moment del naixement del Rentonar com a grup de voluntaris contra incendis.

Les nostres inquietuds es veuen reflectides en la primera campanya de presentació del grup davant la societat torruana, que es publiquen en un tríptic
 

 

 
En l'any 2003 i degut al projecte d'instalació d'un radar de caràcter civil per part del Ministeri de Foment al cim de la serra d'Els Plans iniciem la campanya "Radar No"


El 17 d'agost de 2005 es produeix un greu incendi a la serra de La Grana. La Conselleria de Territori i Habitatge desplega un gran dispositiu d'extinció per controlar el foc. El paisatge queda molt afectat el que crea un fort impacte en la població que espera una actuació posterior administrativa sobre la zona afectada.

Però passen les mesos i la Conselleria no respon a les espectatives populars, no es veuen activitats de prevenció ni de regeneració a la serra.
El Rentonar arreplegant les inquietuts de la gent del poble inicia una nova campanya, baix el lema "La Torre de les Maçanes, Espècie Protegida" de concienciació i regeneració d'aquesta serra de la que formaran part una marxa popular, una paradeta informativa i una jornada de replantació.

A la paradeta entre altres elements repartirem un fullet explicant el que pretenem mitjançant la campanya, que per primera vegada portarà imprés el nostre logo, representat per una fulla de galer rodejada pel nom del poble i l'emblema, el qual figurarà, en una col·lecció de samarretes i de adhesius que ens representaran junt amb el nom de l'associació i el seu segell en totes les activitats que farem durant els anys vinents.