dimarts, 23 de juliol del 2024

Complim 30 anys. Pinars i Incendis. Un problema per resoldre


Zona afectada de l'incendi de la Rabosina 2012

L’any 2012 és un any especialment greu per la quantitat i gravetat dels incendis que es produeixen a l’estat espanyol. El País Valencià junt amb Galícia, són dues de les autonomies més castigades pel foc.

Entre tots els incendis ocorreguts al País Valencià a nosaltres ens n'afectaran dos, un en febrer i l’altre molt més greu que aquest, al mes d'agost.


Zona afectada de l'incendi de la Rabosina 2012

Al cap de poc temps d’ocórrer el primer incendi al paratge anomenat el Colomer, els propietaris vam començar a rebre cartes de l'oficina del SUMA en les quals es comunicava als propietaris l’obligació de pagar unes xifres elevades per cobrir les despeses del servei d’extinció de l’incendi forestal.
La Diputació Provincial havia aprovat una ordenança per la qual els propietaris afectats s’havien de fer càrrec d’aquestes despeses.
La societat civil particularment o per mitjà d’associacions, com la nostra, van al·legar en contra d’aquesta decisió administrativa, el que va fer que al cap de poc temps l’organisme provincial desistira d’aquesta decisió i anul·larà la normativa.

Zona afectada de l'incendi de la Rabosina 2012

Des que l’explotació del pi mediterrani ja no és d’interés a la indústria de la fusta, agreujat per l’abandonament de la terra i del sotabosc per l’evolució de la vida, i l’elevat preu de la servicultura forestal, a la que la majoria dels propietaris no poden fer front, els pinars s’han convertit en autèntics polvorins.

Un assumpte pendent de resoldre per part de les administracions.

Incendi 2012 La Torre - Benifallim - Penàguila

A Pagar Incendis
Els propietaris no pagaran per l'extinció d'incendis forestals

Bulletí Oficial de la Província d'Alacant 2 de febrer de 2012 

“Ordenanza Fiscal Reguladora de la Tasa por la prestación del servicio de extinción de incendios y salvamento” (paginas 35 i 36) 

Premsa

Incendis forestals de 2012: els més devastadors del segle XXI
Diario Información - El Consorcio de Bomberos no cobrará las intervenciones en los terrenos agrícolas y forestales