divendres, 30 d’agost del 2024

Reunió amb el diputat Ximo Perles en Beniaia dins el cor del mosaic


Beniaia, un poble d’una quarantena d’habitants va ser la ubicació elegida per a quedar amb el diputat de Compromís Ximo Perles per vore el cor de l’incendi de fa dos anys i allà on el mosaic agroforestal va ser crucial, tan per a bé com per a malament.


La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i l’associació el Rentonar s’estan reunint amb tots els representants de la política per a transmetre’ls la proposta de què el mosaic mediterrani és un paisatge ancestral d’intervenció humana que respecta la qualitat ambiental, fomenta l’agricultura i revifa els pobles menuts. I que per mantindre’l i evitar incendis cal subvencionar-lo. Aquest cop, al seu inici del curs polític, li ha tocat a Ximo Perles, el regidor de Calp i diputat per Compromís en la Diputació d’Alacant. 


Perles va demanar que la cita fóra en algun lloc on es poguera apreciar el mosaic i des de la Coordinadora vam triar Beniaia, un poble dels més menuts, que reuneix en un recorregut curt, l’essència del que es pretén transmetre. Un dels habitants va explicar el diputat com els bancals llaurats que envolten el poble el van protegir de les flames (també als bombers), però com alguns que no ho estaven van ser justament els propagadors de les mateixes i els van fer témer el pitjor. També va ser interessant que el diputat tocarà les oliveres cremades dels bancals calcinats i com aquestes, dos anys després, havien rebrotat sense problemes evidenciant que la vegetació mediterrània (carrasques, coscolles, oliveres, ametlers... però no pins) és resilient al foc, s’hi adapta i renaix.

En la conversa es va parlar de com articular el vessant econòmic de la proposta, atenent al fet que Diputació només concedeix ajudes als municipis, no a particulars, i, un dels esculls importants, com trobar una fórmula per a què es justifiquen les tasques subvencionables. La Coordinadora va traslladar que, fins i tot sent feines en blanc, molts dels beneficiaris segurament seran jubilats, o gent que no pot presentar cap factura de la feina perquè s’ho faran ells mateixos.

El diputat va expressar el fet que les ajudes poden modular-se, i, després de vore els resultats un primer any es poden fer reajustos per controlar els esbiaxos detectats a posteriori. També, va manifestar, que la gent inicialment pot sentir desconfiança però, quan veja que el veí ha cobrat, sol produir-se un efecte contagi. La Coordinadora va quedar en buscar fórmules econòmiques que responguen a la realitat dels pobles menuts. 


El diputat va fer extensiva també la necessitat de quantificar el global de la proposta (no només en la comarca del Comtat sinó totes les que tenen semblances suficients) per a poder crear la partida en els pressupostos que es començaran a debatre a partir de finals d’octubre. “Amb vora 400 milions de pressupost, una iniciativa de 4-5 milions d’euros és perfectament assumible i ara hi ha un clima molt favorable en la Diputació a defendre l’agricultura tant pel govern com per l’oposició i la idea pot prosperar”. Amb aquests bons auguris, ens vam acomiadar convidant-nos a seguir treballant en el tema.

Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat
Web: www.zona14.org – X: x.com/AplecTerritori – Facebook: aplecpelterritori
Email: info@zona14.org
Telèfon: 635082813 (Anna)