diumenge, 14 de juliol del 2024

Creació del Rentonar. Primers anys. Transició 1998 - 2002


Des de la creació del grup fins a l'any 1998, les activitats estan centrades en la formació per la prevenció i intervenció en incendis forestals com a voluntariat de suport als bombers forestals. Féiem cursets i xicotetes intervencions de vigilància.

Posteriorment, entre els anys 1998 i 2002, el grup busca una nova definició dels seus objectius i finalitats i les seues activitats que es veuen reduïdes estan basades en la conscienciació ciutadana i en el coneixement del territori. 


En la tardor de 2002 al voltant d'un moviment ciutadà per la declaració de les serres del Cabeçó - La Grana com a parc natural vam participar en una sèrie d'actes al voltant d'aquesta reivindicació, una concentració a la casa de cultura de La Torre i una reunió a la casa de cultura de Busot amb altres representants de diversos grups ecologistes. 

En aquestes dues celebracions vam observar un intent de manipulació i utilització política, el que va fer que ens apartarem d'aquest moviment i refermarem la nostra postura de independència ideològica.

Va ser a partir de l'any de l'any 2002 quan es produeix el primer moviment de defensa del territori amb motiu de l'intent d'instal·lació d'un parc eòlic que afectaria la serra la Grana i els Plans.

Posteriorment, l'any 2003, assabentats del projecte d'instal·lació del radar als Plans, el grup pren consciència de la necessària actuació d'una associació de caràcter civil que informe la ciutadania i s'enfronte a aquesta situació i estiga alerta davant de futurs projectes que podien amenaçar el nostre territori, com així va ser.