Nota de premsa:
Enviada a Diputació i Corts la proposta definitiva del Mosaic Mediterrani
|
![]() | |
|
|
![]() | |
|
Sevilla, Universitat Pablo de Olavide
35 PONÈNCIES ENTRE INVESTIGADORS, EXPERTS I COL·LECTIUS
L'Aliança Energia i Territori -ALIENTE- i la Universitat Pablo d'Olavide de Sevilla -UPO-, a través del Pla Complementari de Biodiversitat de CEI-CamBio i el Projecte CoNECT1, organitzen aquestes jornades “d'Escolta a la Ciència i el Territori” amb l'objectiu de fer una anàlisi en profunditat de l'actual procés de transició energètica i del desplegament d'energies renovables al nostre país.
Les ponències poden veures a:
Transición Ecològica o Especulación Energética (Mesa 1 y 2)
Transición Ecològica o Especulación Energética (Mesa 3)
Transición Ecològica o Especulación Energética (Mesa 4 y 5)
Transición Ecològica o Especulación Energética (Mesa 6)
Mariano Tomás del Rio, membre de la Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat, del Moviment Ciutadà Teruel Existe i de la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, va ser un dels ponents d'aquestes jornades (Mesa 1 y 2 - intervé minut 3:57:50 h).
Emisió de radio 3, El Escribano Palustre, que recull la intervenció de Mariano Tomás en les jornades de Aliente en Sevilla. (minut 15:15)
Una jornada de trobada i convivència entre diferents col·lectius que comparteixen les mateixes inquietuds i que intenten trobar possibles solucions a l'enorme problemàtica que afecta el nostre territori.
El pròxim dissabte 19 d'octubre l'associació Pego Viu ens ha convidat a presentar la proposta del Mosaic Agroforestal a Pego, baix el títol:
Jornada informativa per polítics i ciutadans.
L'arboç del Cipreret, un dels arbres contemplats dins del catàleg d'Arbres Emblemàtics i Monumentals de La Torre, s'ha contagiat de la Xilella Fastijosa, igual que diversos arbres del voltant, que estan sent eleminats, el que posa en perill la seua supervivència. De moment està en tractament amb productes fitosanitaris.
Nota de premsa
La Coordinadora s’ha reunit darrerament amb dos representants del PP, d’una banda, Javier Sendra, el nou secretari autonòmic d’infraestructures i transport, i que abans era diputat d’emergències, recursos humans i repte demogràfic; i, d'altra banda, Carlos Pastor, regidor d’Alcoi i diputat de desenvolupament econòmic i projectes europeus. No va poder ser però la intenció de la Coordinadora també era la de reunir-se amb Magdalena Martínez, alcaldessa de Biar i diputada de medi ambient, residus i energia.
Des que s’engegara la campanya de pagar als llauradors per mantindre les terres treballades i així generar discontinuïtat en el combustible, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i el Rentonar, han volgut donar-li un caràcter transversal, tant pel que fa a grups polítics (s’ha parlat amb tots) i pel que fa a sectors de la societat. La defensa de la revitalització del mosaic agroforestal és una idea de consens que agrada a tothom i això és un punt fort.
Javier Sendra va comentar que ell va estar en primera línia quan l’incendi de Vall d’Ebo i que va viure amb drama com al camp de tir de Margarida el foc va acaçar els bombers que van haver-se d’amagar sota del camió si no n’haurien mort una quinzena. I com és d'important que els bancals que estan pel mig de la serra puguen treballar-se no només per als incendis sinó també perquè els caçadors tinguen possibilitat de fer sembradura. Sendra considerava que la
modificació de la llei de monts no ajudava a eixa recuperació del mosaic.
La Coordinadora va quedar en revisar si vertaderament hi ha llacunes legals per a recuperar bancals abandonats.
Carlos Pastor, per la seua part, es va mostrar molt receptiu a la idea del mosaic i va estar fent propostes més aplicades, com que potser seria interessant començar amb una experiència pilot en les nostres comarques i després expandir-ho a d’altres que tinguen la mateixa tipologia agrícola (paisatge muntanyenc, amb petits bancals intercalats). Pastor va mostrar pegues al fet que la proposta de la Coordinadora fora que aquestes ajudes als llauradors no tributaren a l’IRPF, perquè, segons va dir, és un assumpte consubstancial a una subvenció. La Coordinadora va quedar amb cercar exemples d’altre tipus d’ajudes que tampoc tributen.
Siga com fora, el nou conseller del PP d’Agricultura, aigua, ramaderia i pesca, Miguel Barrachina, darrerament en una entrevista, va anunciar la importància de preservar el mosaic com a mètode de prevenció d’incendis, cosa de la qual es congratula la Coordinadora perquè entronca en el nucli de la seua petició.
Amb aquestes entrevistes al PP es tanca la ronda de contactes als diputats. Amb tots ells ens hem emplaçat a continuar treballant perquè l’objectiu de la Coordinadora és continuar vetllant per a què la idea prospere en les institucions.
Nota de premsa
La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i l’associació el Rentonar en el seu afany de prodigar per tota la societat la iniciativa de què cal pagar per mantindre el mosaic agroforestal, ara s’ha adreçat en persona a una associació agrícola que defensa les cireres de muntanya. El president de la Indicació Geogràfica Protegida, Hilari Calabuig ha estat rebent la iniciativa des del moment que va sorgir i ens ha explicat que ja des de l’inici de la legislatura, van estar mantenint contactes amb la conselleria d’agricultura per tal de fer un pla de reactivació i potenciació del sector agrari. També va contar, que ara, amb una reestructuració de la conselleria, han d’engegar de nou.
Per la nostra part, la Coordinadora va traslladar al president que s’està fent didàctica per intentar explicar a tota la societat què és el mosaic, una paraula que és específica, però que representa una realitat molt quotidiana en la que hem viscut i estem vivint tots els que estem als pobles rurals, i és una imbricació de la serra amb els bancals. I que tindre el mosaic actiu és una garantia per a evitar grans incendis forestals i que cal subvencionar-lo per a poder mantindre’l.
En un plànol més tècnic, el president de la IGP ens va explicar que hui en dia, la manera de validar les tasques quan demanes una subvenció, és que faces fotos goereferenciades de l’abans i després de la feina (per exemple l’esguerdat de la poda) que poden ser verificades per l’organisme emissor de l’ajuda. I que aquesta manera potser la via perfecta per a rebre aquest suport econòmic que proposa la Coordinadora de 1000 € per 10 hectàrees treballades a l’any pot ser també validada per aquest mecanisme.
L’alcalde de Fageca i també diputat provincial pel PSPV i portaveu d’esports, emergències i despoblament, Ismael Vidal, ens ha demanat una entrevista que s’ha realitzat a l’Ajuntament de Fageca aquest dilluns. Sabedor dels moviments de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, ha volgut explicar-nos les iniciatives que ell ha portat endavant en la Diputació d’Alacant fins ara i s’ha interessat de com podia ajudar en aquesta.
Li hem traslladat que estem iniciant una campanya per fer coneixedora a la gent dels pobles i a tots els representants polítics de què és el mosaic mediterrani, quina importància té per a evitar que es produïsquen grans incendis i com, per a mantindre’l, cal pagar per incentivar a la gent a què treballe els bancals que té abandonats (i compensar a aquells que no han abandonat l’agricultura minifundista i gens rentable d’aquestes comarques). I, de retruc, revitalitzar els pobles menuts.
El diputat ens ha explicat que la idea té possibilitats d’eixir com a declaració institucional aprovada per tots els partits. En un context d’emergència per sequera com l’actual, és totalment versemblant que s’aproven unes ajudes com les del COVID, sense tributar. Ens ha explicat que Fageca està portant l’aigua en cubes i que l’escenari no preveu millora i cal actuar a mitjà i llarg termini. Nosaltres hem reiterat que aquesta mesura ha de tindre una continuïtat en el temps per a què la gent es motive a treballar bancals erms.
Per últim, li hem traslladat la nostra voluntat de reunir-nos amb qui siga necessari per a què tothom, en especial els habitants dels pobles, senten la idea de mantindre el mosaic com a pròpia i en facen un clam per a què els polítics, de tots els colors, ho defensen també.