dissabte, 25 de desembre del 2021

Villa Edelmira front a les Administracions

Diverses voltes durant l'estiu de 2021 ens havien comentat sobre el mal estat en que es trobava la teulada del mas de La Foia.

Un dia ens vam apropar pels voltants de l’edifici per comprovar els que ens deien.

Des de la placeta que s’ha construït al final del carrer Jutge Hernáez, situada a la part posterior de la masia fortificada, vam veure el deteriorament de les dues aigües que formen la teulada, la de la dreta es trobava en molt mal estat i una bona part s’havia enfonsat.

Des d’ací també vam veure el mal estat de tres les garites que li donen caràcter a l’edifici, una d’elles completament enderrocada.

Després de consultar amb diversos membres de l’associació vam decidir posar l’assumpte en mans de l’Ajuntament i de Conselleria de Cultura, ja que l’edifici és un BIC.
 

El 8 de setembre de 2021 férem una entrada de registre en l’Ajuntament de La Torre.



El 17 de setembre de 2021 presentem escrit en Conselleria de Cultura.




El 2 de novembre de 2021 presentem dues queixes al Síndic de Greuges, respecte de la falta de resposta de l’Ajuntament i de Conselleria.




El 8 de novembre de 2021 el Síndic ens comunica l’admissió de la queixa.






De data 3 de desembre de 2021 arrepleguem a les oficines de l’Ajuntament una carta de resposta de l’Ajuntament de La Torre respecte de Villa Edelmira.

En vista de l’ambigüitat de la resposta ens dirigim novament a l’Ajuntament el 16 de desembre de 2021.


A primers de gener de 2022 rebem carta del Síndic de Greuges. La carta conté:
Informe de Conselleria sobre l'estat de conservació de Villa Edelmira, dirigit al Rentonar.
Informe Tècnic dirigit a l'Ajuntament i al Rentonar.
Requeriment a l'Ajuntament informant-los sobre les seues obligacions i sol·licitant dades sobre la propietat.
Carta de l'Ajuntament al propietari sobre ordre d'execució de les obres, que no publiquem per contenir informació confidencial.
















1 comentari:

Associació Rentonar ha dit...

Aquest matí ha vingut al poble la policia de patrimoni històric, enviats per Conselleria, per visitar i fotografiar el mas fortificat de La Foia de Cortés (Villa Edelmira) i passar-se per l'Ajuntament per demanar informació del perquè el procediment està paralitzat.

La policia tenia interés per entrevistar-se amb algun membre del Rentonar abans d'anar a l'Ajuntament i es va posar en contacte amb Javi per veure de concertar una cita. Em vaig oferir per entrevistar-me amb ells.

Al voltant de les deu he acudit al mas i hem mantingut una conversa molt agradable. Portava tots els papers de les nostres comunicacions amb les diferents administracions, encara que ells estaven assabentats de tot l'expedient.

Hem parlat sobre la titularitat cadastral de la propietat, de les condicions de l'edifici i l'estat d'abandonament de l'entorn, de l'actitud de l'Ajuntament, de les nostres relacions amb l'actual consistori, sobre el pou de neu del Rentonar i d'altres llocs i espais d'interés del nostre poble que requeririen una protecció.

Abans d'acomiadar-se m'han dit que tornaran a posar-se en contacte amb nosaltres per visitar el pou de neu.

He tingut una molt bona impressió de l'entrevista, i que ens hagen citat com a part interessada i promotors de l'intent de la restauració de BIC.

De l'entrevista també he tret la conclusió de la conveniència de què l'associació promoga la declaració de béns de rellevància local del poble i el seu entorn, així com de zones d'especial protecció arqueològica.

Julio Domenech