divendres, 6 de setembre del 2024

Reunió amb el director de la IGP Cireres de Muntanya per explicar el projecte Mosaic

 

Nota de premsa

Explicació al director de la IGP Cireres de Muntanya del projecte Mosaic Mediterrani

La política és una de les esferes de la societat però cal posar el focus també en les associacions. En aquest cas s’han produït converses amb Hilari Calabuig, el president de la Indicació Geogràfica Protegida Cireres de Muntanya que també està molt implicat en la dinamització de l’agricultura.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i l’associació el Rentonar en el seu afany de prodigar per tota la societat la iniciativa de què cal pagar per mantindre el mosaic agroforestal, ara s’ha adreçat en persona a una associació agrícola que defensa les cireres de muntanya. El president de la Indicació Geogràfica Protegida, Hilari Calabuig ha estat rebent la iniciativa des del moment que va sorgir i ens ha explicat que ja des de l’inici de la legislatura, van estar mantenint contactes amb la conselleria d’agricultura per tal de fer un pla de reactivació i potenciació del sector agrari. També va contar, que ara, amb una reestructuració de la conselleria, han d’engegar de nou.

Per la nostra part, la Coordinadora va traslladar al president que s’està fent didàctica per intentar explicar a tota la societat què és el mosaic, una paraula que és específica, però que representa una realitat molt quotidiana en la que hem viscut i estem vivint tots els que estem als pobles rurals, i és una imbricació de la serra amb els bancals. I que tindre el mosaic actiu és una garantia per a evitar grans incendis forestals i que cal subvencionar-lo per a poder mantindre’l.

En un plànol més tècnic, el president de la IGP ens va explicar que hui en dia, la manera de validar les tasques quan demanes una subvenció, és que faces fotos goereferenciades de l’abans i després de la feina (per exemple l’esguerdat de la poda) que poden ser verificades per l’organisme emissor de l’ajuda. I que aquesta manera potser la via perfecta per a rebre aquest suport econòmic que proposa la Coordinadora de 1000 € per 10 hectàrees treballades a l’any pot ser també validada per aquest mecanisme.