dimarts, 24 de setembre del 2024

L'angoixa d'un BIC



El setembre de 2021 vam posar en coneixement de l’Ajuntament de La Torre i de la Conselleria de Cultura i Patrimoni, el deteriorament que estava sofrint l’edifici conegut com a Villa Edelmira situat a la Foia de Cortés, declarat BIC (bé d’interés cultural material).
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Hui en dia aquest deteriorament s’ha agreujat notablement, des de la finestra de la vora del camí de la façana principal s’observa l’enfonsament de l’embigat de la teulada sobre el primer pis. 
A més a més, en l’única garita que conservava la seua estructura ha aparegut un badall vertical que amenaça enderrocament, la qual cosa seria un perill per a caminants i vehicles.
També han empijorat els badalls en la façana principal a les dues voreres dels balcons.



L’entorn de l’edifici presenta una forta degradació, a conseqüència del fem i materials que s’acumulen al seu voltant, escampats per les eres que conformen el seu conjunt paisatgístic, en el qual s’enclava l’antic corral de ramats, també en avançat estat de ruïna.

 


Les condicions de deteriorament que presenta externament l’edifici posen en perill la conservació del seu interior que podria veure's greument afectat si les condicions climatològiques foren desfavorables.

L’aspecte, tant de l’edifici, com del seu entorn criden l’atenció de les persones que ens visiten degut a la peculiaritat de l’edifici i a la seua ubicació, integrada al nucli urbà.
 

 
 

diumenge, 22 de setembre del 2024

La Xilella arriba al Cipreret

L'arboç del Cipreret, un dels arbres contemplats dins del catàleg d'Arbres Emblemàtics i Monumentals de La Torre, s'ha contagiat de la Xilella Fastijosa, igual que diversos arbres del voltant, que estan sent eleminats, el que posa en perill la seua supervivència. De moment està en tractament amb productes fitosanitaris.

 



 

dissabte, 14 de setembre del 2024

El mosaic agroforestal guanya terreny a l'agenda política



Nota de premsa

Reunions amb representants del PP per impulsar ajudes als llauradors i millorar la gestió del territori davant els incendis

La Coordinadora s’ha reunit darrerament amb dos representants del PP, d’una banda, Javier Sendra, el nou secretari autonòmic d’infraestructures i transport, i que abans era diputat d’emergències, recursos humans i repte demogràfic; i, d'altra banda, Carlos Pastor, regidor d’Alcoi i diputat de desenvolupament econòmic i projectes europeus. No va poder ser però la intenció de la Coordinadora també era la de reunir-se amb Magdalena Martínez, alcaldessa de Biar i diputada de medi ambient, residus i energia.

Des que s’engegara la campanya de pagar als llauradors per mantindre les terres treballades i així generar discontinuïtat en el combustible, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i el Rentonar, han volgut donar-li un caràcter transversal, tant pel que fa a grups polítics (s’ha parlat amb tots) i pel que fa a sectors de la societat. La defensa de la revitalització del mosaic agroforestal és una idea de consens que agrada a tothom i això és un punt fort.

 

Javier Sendra va comentar que ell va estar en primera línia quan l’incendi de Vall d’Ebo i que va viure amb drama com al camp de tir de Margarida el foc va acaçar els bombers que van haver-se d’amagar sota del camió si no n’haurien mort una quinzena. I com és d'important que els bancals que estan pel mig de la serra puguen treballar-se no només per als incendis sinó també perquè els caçadors tinguen possibilitat de fer sembradura. Sendra considerava que la 
modificació de la llei de monts no ajudava a eixa recuperació del mosaic.
La Coordinadora va quedar en revisar si vertaderament hi ha llacunes legals per a recuperar bancals abandonats.


Carlos Pastor, per la seua part, es va mostrar molt receptiu a la idea del mosaic i va estar fent propostes més aplicades, com que potser seria interessant començar amb una experiència pilot en les nostres comarques i després expandir-ho a d’altres que tinguen la mateixa tipologia agrícola (paisatge muntanyenc, amb petits bancals intercalats). Pastor va mostrar pegues al fet que la proposta de la Coordinadora fora que aquestes ajudes als llauradors no tributaren a l’IRPF, perquè, segons va dir, és un assumpte consubstancial a una subvenció. La Coordinadora va quedar amb cercar exemples d’altre tipus d’ajudes que tampoc tributen.
Siga com fora, el nou conseller del PP d’Agricultura, aigua, ramaderia i pesca, Miguel Barrachina, darrerament en una entrevista, va anunciar la importància de preservar el mosaic com a mètode de prevenció d’incendis, cosa de la qual es congratula la Coordinadora perquè entronca en el nucli de la seua petició.

Amb aquestes entrevistes al PP es tanca la ronda de contactes als diputats. Amb tots ells ens hem emplaçat a continuar treballant perquè l’objectiu de la Coordinadora és continuar vetllant per a què la idea prospere en les institucions.

Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat
Web: www.zona14.org – X: x.com/AplecTerritori – 
Facebook: aplecpelterritori
Email: info@zona14.org
Telèfon: 635082813 (Anna)
Premsa

divendres, 6 de setembre del 2024

Reunió amb el director de la IGP Cireres de Muntanya per explicar el projecte Mosaic

 

Nota de premsa

Explicació al director de la IGP Cireres de Muntanya del projecte Mosaic Mediterrani

La política és una de les esferes de la societat però cal posar el focus també en les associacions. En aquest cas s’han produït converses amb Hilari Calabuig, el president de la Indicació Geogràfica Protegida Cireres de Muntanya que també està molt implicat en la dinamització de l’agricultura.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i l’associació el Rentonar en el seu afany de prodigar per tota la societat la iniciativa de què cal pagar per mantindre el mosaic agroforestal, ara s’ha adreçat en persona a una associació agrícola que defensa les cireres de muntanya. El president de la Indicació Geogràfica Protegida, Hilari Calabuig ha estat rebent la iniciativa des del moment que va sorgir i ens ha explicat que ja des de l’inici de la legislatura, van estar mantenint contactes amb la conselleria d’agricultura per tal de fer un pla de reactivació i potenciació del sector agrari. També va contar, que ara, amb una reestructuració de la conselleria, han d’engegar de nou.

Per la nostra part, la Coordinadora va traslladar al president que s’està fent didàctica per intentar explicar a tota la societat què és el mosaic, una paraula que és específica, però que representa una realitat molt quotidiana en la que hem viscut i estem vivint tots els que estem als pobles rurals, i és una imbricació de la serra amb els bancals. I que tindre el mosaic actiu és una garantia per a evitar grans incendis forestals i que cal subvencionar-lo per a poder mantindre’l.

En un plànol més tècnic, el president de la IGP ens va explicar que hui en dia, la manera de validar les tasques quan demanes una subvenció, és que faces fotos goereferenciades de l’abans i després de la feina (per exemple l’esguerdat de la poda) que poden ser verificades per l’organisme emissor de l’ajuda. I que aquesta manera potser la via perfecta per a rebre aquest suport econòmic que proposa la Coordinadora de 1000 € per 10 hectàrees treballades a l’any pot ser també validada per aquest mecanisme.