dissabte, 2 de desembre del 2023

Les casetes de pedra dels Plans

Si passegem per la pedrera de la serra dels Plans ens trobem amb uns quants refugis de pedra seca, que van alçar els picapedrers per protegir-se de les inclemències del temps.

Són construccions molt simples (però ben fetes), quadrades, pensades per estar assegut, i amb una capacitat entre 1 i 5 persones. L’ample del refugi ve determinat per la longitud de les lloses que conformen el sostre. 

La vegetació en continu creixement i la climatologia són les amenaces d’aquestes estructures de pedra. Actualment, algunes d’elles, tenen goteres i en cas de temporal no ofereixen la mateixa seguretat que abans. Però en general, la majoria, es conserven prou bé. 


Abans existia una sendera més o menys transitable, que les comunicava, però la vegetació ha transformat el paisatge i dificulta el poder visitar-les amb facilitat.

 En l'última visita les visitarem en el seguent ordre:


Zona de la Serra on trobarem els refugis

Zona de la Serra on trobarem els refugis

La primera caseta que trobem, la més gran, a la dreta d'una construcció, segurament un antic  corral o refugi per al ramat. Té un aspecte peculiar amb el sostre, fet de lloses inclinades i recolzades unes amb altres, dibuixat un triangle. El seu estat de conservació és ruïnós.




Des de la primera construcció podem veure en el vessant dreta de la serra, una caseta menuda a la que li ha caigut el sostre, encara que conserva la seua estructura.



Seguint un camí que passa per la vorera d'aquest corral, cap al final, ens trobem amb la caseta més gran i millor conservada, que mira cap al poble.



Tot seguit, cap a l'esquerra, en trobem una altra.

 



I un poc més avant, altra. L'accés per arribar a elles, és molt dificultos. Ens veiem obligats a caminar per un runar de pedres grans.

Continuant cap a l'esquerra i un poc més amunt que les dues anteriors en trobem una que mostra la peculiaritat de tindre una xicoteta ampliació, o amagatall, per guardar coses. 
El refugi està seriosament amenaçat pel coscollar que té a la vora, que de moment ha afectat l'amagatall.

 



Continuem caminant i trobem les restes d'una antiga pedrea artesanal. D'aquesta zona segurament, es traurien les lloses de pedra de les voreres dels carrers del poble, Avinguda d'Espanya, carrer La Creu, Carrer Major... actualment desaparegudes.

 


Des d'aquest lloc en el vessant de la serra d'enfront, podem veure un altre refugi.

 


Per trobar l'última caseta que hem visitat, hem de transladar-nos a la nova pedrera industrial. La trobem davall d'un camí que ens porta al cim des de la pedrera. 
És una supervivent de la potent extracció de pedra que va tindre lloc al voltant del canvi de segle.

 




Des de el camí es pot veure l'aspecte d'aquest refugi vist des de dalt.

 


Aquestes casetes són una curiositat més d'aquesta serra, junt amb el pou de neu, amb una història vinculada a la seua explotació industrial i agricola i ramadera, que formen part de la nostra memoria.  
Esperem que es conserven durant molt de temps.