dissabte, 2 de desembre del 2023

Les casetes de pedra dels Plans

Si passegem per la pedrera de la serra dels Plans ens trobem amb uns quants refugis de pedra seca, que van alçar els picapedrers per protegir-se de les inclemències del temps.

Són construccions molt simples (però ben fetes), quadrades, pensades per estar assegut, i amb una capacitat entre 1 i 5 persones. L’ample del refugi ve determinat per la longitud de les lloses que conformen el sostre. 

La vegetació en continu creixement i la climatologia són les amenaces d’aquestes estructures de pedra. Actualment, algunes d’elles, tenen goteres i en cas de temporal no ofereixen la mateixa seguretat que abans. Però en general, la majoria, es conserven prou bé. 


Abans existia una sendera més o menys transitable, que les comunicava, però la vegetació ha transformat el paisatge i dificulta el poder visitar-les amb facilitat.

 En l'última visita les visitarem en el seguent ordre:


Zona de la Serra on trobarem els refugis

Zona de la Serra on trobarem els refugis

La primera caseta que trobem, la més gran, a la dreta d'una construcció, segurament un antic  corral o refugi per al ramat. Té un aspecte peculiar amb el sostre, fet de lloses inclinades i recolzades unes amb altres, dibuixat un triangle. El seu estat de conservació és ruïnós.




Des de la primera construcció podem veure en el vessant dreta de la serra, una caseta menuda a la que li ha caigut el sostre, encara que conserva la seua estructura.



Seguint un camí que passa per la vorera d'aquest corral, cap al final, ens trobem amb la caseta més gran i millor conservada, que mira cap al poble.



Tot seguit, cap a l'esquerra, en trobem una altra.

 



I un poc més avant, altra. L'accés per arribar a elles, és molt dificultos. Ens veiem obligats a caminar per un runar de pedres grans.

Continuant cap a l'esquerra i un poc més amunt que les dues anteriors en trobem una que mostra la peculiaritat de tindre una xicoteta ampliació, o amagatall, per guardar coses. 
El refugi està seriosament amenaçat pel coscollar que té a la vora, que de moment ha afectat l'amagatall.

 



Continuem caminant i trobem les restes d'una antiga pedrea artesanal. D'aquesta zona segurament, es traurien les lloses de pedra de les voreres dels carrers del poble, Avinguda d'Espanya, carrer La Creu, Carrer Major... actualment desaparegudes.

 


Des d'aquest lloc en el vessant de la serra d'enfront, podem veure un altre refugi.

 


Per trobar l'última caseta que hem visitat, hem de transladar-nos a la nova pedrera industrial. La trobem davall d'un camí que ens porta al cim des de la pedrera. 
És una supervivent de la potent extracció de pedra que va tindre lloc al voltant del canvi de segle.

 




Des de el camí es pot veure l'aspecte d'aquest refugi vist des de dalt.

 


Aquestes casetes són una curiositat més d'aquesta serra, junt amb el pou de neu, amb una història vinculada a la seua explotació industrial i agricola i ramadera, que formen part de la nostra memoria.  
Esperem que es conserven durant molt de temps.

 


dilluns, 20 de novembre del 2023

El Camí. Cases del Senyor - Les Encebres - El Pinos - Raspai


El proper dissabte 18 de novembre de 2023 farem la caminada pel tram del Vinalopó i el Carxe, de les cases del Senyor a Raspai.

Començarem la jornada a les 9:30 al poblet de les Cases del Senyor, el punt de trobada és l'avinguda de Monòver, a la plaça on hi ha la font, després iniciarem la caminada, ens aturarem a esmorzar al poblet de les Enzebres. Cap a les 10;30 seguirem fins al Pinós, el recorregut són 10 km, en arribar dinarem al Pinós al restaurant la casa de la Música.

Per la vesprada farem la volta pel Pinós i visita urbana.

19 de novembre

El diumenge farem la caminada del Pinós a Raspai, a mig camí als 5 km després d'eixir del Pinós visitarem un tros de la calçada romana i un conjunt de Petroglifs. Esmorzarem pel camí i arribarem a Raspai. El recorregut és de dificultat fàcil amb 13,65 km de distància.

Com hem dit Raspai és un poblet valencianoparlant, a la vora de la serra del Carxe, que depèn del municipi de Iecla a la circumscripció de Múrcia. La seua història és molt curiosa, ja que va ser repoblada per gent del Pinós, per això té aquesta peculiaritat lingüística.

En arribar a Raspai recuperarem els cotxes i anirem a dinar al bar restaurant Lotherman's del Pinós.


Ací teniu el full d'inscripció per fer apuntar-vos i la fitxa de la caminada, per si voleu saber més detalls.
 
Presentació les Cases del Senyor

Presentació les Cases del Senyor

Aqüeducte medieval a Les Cases del Senyor
 
Zona de la Font de la Canaletja


Zona de la Font de la Canaletja


Zona de la Font de la Canaletja

Oms de Les Encebres

Les Encebres

Les Encebres

Les Encebres

Convent de les Carmelites a Les Encebres

Descansant a la vora del Convent

Esglesia de Sant Pere Apòstol al Pinós

Graffiti al Pinós

Torre del rellotge


Casa de Don Pedro. El Pinós.

Ermita Santa Catalina

Diposit convetit en ermita dedicada a Santa Catalina. El Pinós.
 
Presentació al Pinós

Cuco. Refugi ancestral dels agricultors de la zona.

Sostre de falsa volta del cuco

Conjunt de Petroglifs


Raspai

Esglesia Sagrat Cor de Jesus de Raspai


diumenge, 22 d’octubre del 2023

Dues jornades de neteja de l’entorn del Pou de Neu.



Fa molt de temps que visitem l’entorn del Pou de Neu del Rentonar i el seu accés, i els documents fotogràfics ens demostren l’evolució de la vegetació que envolta tant el camí per arribar a aquest edifici com els seus voltants.






La zona es va veure greument afectada per l’incendi ocorregut en novembre de 2002, el que ha produït una modificació en la seua vegetació. Actualment, els pinetells creixen sense control i amenacen en tapar el camí d’accés des del campament.




La vegetació també amenaça l’edifici rodejat de pinetells, carrasques, coscolles i altres tipus d’arbusts, que amb les seues arrels poden perjudicar la seua estructura.


Badall a l'interior de la paret nord

Cúpula de la finestra sud-est

També hem observat que els visitants caminen per una zona inadequada que pot afectar la cúpula d’una de les finestres d’accés a l’interior.


Foto del sostre on, ampliada, es pot veure el forat produït per la perduda d'una pedra central


Durant els últims mesos hem realitzat dues jornades de neteja dels voltants del Pou i del camí d’accés.





Elaborant, a més a més, uns cartells informatius per intentar que els caminants que visiten aquest patrimoni, bé d’interés local, recuperen l’antiga senda de baixada a la finestra i al desguàs.



Esperem que al futur del Pou, siga millor que el destí d'aquesta cabra que li fa companyia en aquests moments.



Fotos de Javier LLinares.