diumenge, 11 d’abril del 2021

El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat

…I A LES COMARQUES VEÏNES, COM ARA L’ALACANTÍ, L’ALCOIÀ, LA MARINA, EL VINALOPÓ…

El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat. Portada

L’OLIVERA, NATURA I PATRIMONI

L’Associació El Rentonar, projecte Soc de Poble, de La Torre de les Maçanes té el plaer de presentar-vos El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat …I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó… de Josep Vicent Cascant i Jordà.

Aquest llibre és un estudi antropològic lingüístic sobre el món de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat i, per extensió, de la resta de territoris on se’n produeix. L’autor descriu la forma de treballar les oliveres (llaurant, colgant soques, descimalant…); la forma d’obtindre oli a l’antiguitat i a l’actualitat (les almàsseres de sang, les indústries actuals…); les varietats d’olives de tots els territoris de parla catalana (arbequina, blanqueta, mançanell, farga, mallorquina…); en fa un glossari d’aquest camp semàntic… En fi: es descriu de manera integral tota una forma d’entendre el món; de percebre la realitat i que dona un valor afegit a les zones rurals on encara es manté aquesta forma de viure.

Per poder donar a conèixer els nostres productes, en el context dels nostres pobles, i valorar el cultiu de l’olivera com una activitat fonamental en el manteniment del territori i de la nostra cultura, presentem el projecte Essències, per a promoure l’economia social en el medi rural, en la cerca del valor afegit de les nostres produccions i de la diversificació productiva que permeta sostindre els pobles de zones rurals.

Aquesta iniciativa vincula l’activitat econòmica de cinc productors d’oli d’oliva amb les seues comunitats i territoris, a través d’itineraris culturals, i oferint als visitants vivències en els llocs de producció.

Associació El RentonarProjecte Soc de Poble.

VISTA EN FORMAT DE REVISTA DIGITAL, PER A PANTALLA GRAN

Enllaç al format de revista digital: https://www.yumpu.com/s/SrPi7MD0mysGBLg2

Entrada publicada en els webs del Projecte Sóc de PobleJosep Vicent CascantAssociació El Rentonar, i Projecte Essències, format per quatre almàsseres:

COM VEURE I/O COMPRAR EL LLIBRE EN PAPER?

El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat. A Amazon

VÍDEO: L’OLIVERA I L’OLI AL COMTAT (1990)

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/_knm0PiGE9A