divendres, 11 de març del 2011

Recollida de firmes en Defensa del Assuts


La Plataforma de Defensa dels Assuts ha estat creada per a salvar de la destrucció aquestes estructures centenàries del patrimoni arquitectònic de Banyeres de Mariola i de Bocairent que ara es troben amenaçades per l’Administració.

El Ministeri de Medi Ambient està desenvolupant la «Estrategia Nacional de Restauración de Ríos». El projecte inclou la «eliminación de barreras transversales infranqueables en desuso (5 azudes)», és a dir, volen demolir els assuts següents del riu Vinalopó: els Brulls, font de la Coveta, la Borrera, font del Sapo (molí l’Ombria) i el del Camp de l’Or.

Els assuts es troben associats a la història dels molins fariners i paperers del curs alt del riu Vinalopó. Aquestes estructures servien per a captar l’aigua del riu i elevar-la fins els molins on era utilitzada com a força motriu. Tot seguit l’aigua retornava al riu amb la mateixa qualitat que abans de ser captada.

Alguns molins i les seues estructures vénen de molt antic,com el molí l’Ombria que data del 1779.

L’Ajuntament de Banyeres treballa des de fa més de deu anys en un projecte de restauració integral del sistema hidràulic de tot el complex que va des del molí l’Ombria fins el molí Pont, passant pel molí Sol, per a crear el Parc Cultural dels Molins de Banyeres de Mariola.

Els cinc assuts que el Ministeri de Medi Ambient vol enderrocar no consumeixen l'aigua que passa per ells, no la contaminen i, per contra, l'oxigenen en generar la força motriu i serveixen de refugi estival a la poca fauna piscícola que s’hi troba a la zona. Són, per tant, ecològics i han servit per a la millora de les condicions de vida de la població de la Mariola fins a fa molt pocs anys.