dilluns, 31 d’agost del 2009

Brull Viu.

 


El Rentonar de La Torre de les Maçanes regenera el riu del Brull amb la col·laboracio de la CAM i el seu programa VOLCAM. 

El passat mes de maig, la CAM, mitjançant el programa de voluntariat medi-ambiental VOLCAM, va concedir una subvenció a l'associació El Rentonar de La Torre de les Maçanes per recuperar l'espai natural del Brull.
 
 
Hortes que aprofitaven l'aigua del Brull conduïda a sequies de reg i bassons fins arribar als salts i a la bassa del primer molí

 
Caseta i bassó als bancals del Brull

  
infraestructures de distribució d'aigües de reg a les hortes del Brull

Bassa que arreplega l'aigua del brollador
 
 Aquesta és una zona per la qual discorre el riu del Brull, anomenat així, perque són aigües que brollen en un abancalament proper, i van baixant formant una sèrie de tolls i salts fins unir-se al riu de La Torre.
 
Toll de baix i part de la cascada que baixa dels dos tolls de dalt

Aquest pontet, que serveix de pas entre les dues voreres del corrent del Brull i servia d'accés al molí fariner, se'n produeix la unió amb el riu de La Torre

Junt al Brull es trobava, temps enrrere, un antic molí fariner i anteriorment bataner, actualment en ruïnes, conegut com El Primer Molí. Els dos formaven, gràcies a l'home, un conjunt plenament integrat, en el qual el Molí aprofitava la força natural de l'aigua i els moliners cuidaven de l'entorn.
 
Primer Molí 1987, ja abandonat

Bassa on s'acumulava l'aigua del Brull que servia per força per moure la maquinaria del molí

Aquest espai en el què conflueixen el bosc mediterrani i la vegetació de ribera, va ser durant molt de temps lloc de referència per a la nostra comunitat. 
 
 
El Primer Molí per la seva utilitat industrial durant segles i el paratge del Brull, pel seu atractiu natural i proximitat al poble, lloc de visita i esplai per als nostres veïns i visitants.


Bany al toll d'enmig a primeries dels anys 60
 
Degut als canvis tecnològics el molí va ser abandonat i tot l'entorn d'aquest lloc va anar sofrint una sèrie de canvis en el seu aspecte, deixant de ser frequentat per la gent i convertint-se en un paratge degradat i inaccessible que corria el perill de caure en l'oblit.

El primer molí en ruïnes. Any 2007




Maquinaria del molí

Els abocaments de fangs tòxics produïts per una perforació que buscava un aquífer, realitzada en les proximitats de la zona i que realitzava abocaments produïts durant la perforació, van aguditzar el mal estat dels Tolls del Brull, convertint-los en fangars, que, a més a més, anaven quedant asfixiats per una vegetació descontrolada.

A l'esquerra de la palmera plataforma en ciment i tapa metàlica que indica el lloc de la perforació  
Un fang apegalós de color gris metàl·lic havia omplit el fons dels tolls i dificultaven la seua neteja i impedien el bany
 
 
 
La fisonomia de la zona estava modificant-se greument, i els membres de l'associació El Rentonar, que visitem aquest lloc amb una certa freqüència, hem decidit intervindre per aturar aquest procés.
 

La regeneració de la zona és un treball dur, però molt gratificant perquè ens permet gaudir, novament, d'un entorn que ha perdurat en el record col·lectiu.




 
És important destacar l'acció del voluntariat, gent que sacrifica el seu temps de descans per a realitzar un treball pesat, a canvi de la satisfacció de tornar a donar-li a aquest espai un aspecte digne, perquè puga ser visitat novament, i treure de l'oblit una infraestructura hidràulica que té, estem segurs, un gran interès arqueològic.



Els voluntaris compartim una il·lusió, que justifica el nostre esforç.

Menció especial mereixen els membres de la Associación de Caminantes d'Aigües, que ens han acompanyat, incondicionalment, en les jornades de neteja.

 

 
El primer objectiu està complit, el Brull s'ha netejat de mala herba perquè els visitants puguem recuperar la memòria d'un patrimoni oblidat.
 
 

 

 De nou El Brull Viu!