

Entre els antecedents de l’administrador únic de “Promociones Hoteleras Vacacionales SA” que s’han pogut conéixer es troba la comissió d’una important estafa immobiliària en la província de Guadalajara i greus irregularitats en la construcció d’un centre comercial a Torrevella
Per a l’assemblea, aquestes referències del directiu de l’empresa fan encara més inacceptable el projecte de construcció de l’hotel en el paratge de la Font Roja
L’administrador únic d’aquesta empresa, Urbano Rubio Díaz, va ser condemnat pel delicte d’estafa continuada per l’Audiència Provincial de Guadalajara1. En aquell cas Urbano Rubio, com a president i conseller delegat de l’empresa PROCENSA (Promotora Central de Edificaciones SA), va vendre 40 vivendes d’una finca d’Azuqueca de Henares ocultant als compradors —persones de escassos mitjans econòmics— que la finca estava hipotecada i que el bloc s’estava construint fora d’ordenació urbanística. El resultat és que les famílies compradores es van quedar sense vivenda i sense estalvis.
Urbano Rubio Díaz no va haver d’entrar en presó perquè una sentència posterior del Tribunal Suprem2 va considerar provat que el delicte que havia comés era el d’estafa i no el d’estafa continuada; com a conseqüència, el Tribunal va declarar que el delicte ja havia prescrit pel pas del temps.
Pel que fa al centre comercial “La Plasa”, es tracta d’un projecte en terrenys públics del centre de Torrevella adjudicat a la societat “Nuevo Centro de Torrevieja SA”, l’administrador de la qual era Urbano Rubio Díaz.
L’adjudicació i la construcció d’aquest centre comercial van estar envoltades d’irregularitats des d’un començament. La més rellevant per al cas que ens ocupa és, al nostre entendre, la construcció il·legal de dos plantes, incomplint descaradament el projecte aprovat: així, una planta que havia de ser una terrasa ocupada en una petita part amb una pizzeria i una hamburgueseria es va convertir, sense més, en una planta coberta en la qual es van contruir tres minicines (sense projecte, ni mesures de seguretat i evacuació), i augmentant la superfície i el volum construït autoritzats; per altra banda, en el terrat superior, al qual només s’hauria d’accedir per al seu manteniment, es va construir una caseta de projecció i s’hi van instal·lar dos sales de cinema d’estiu.
La infracció era tan greu que l’arquitecte que va redactar el projecte i que dirigia l’obra —Roberto Pérez Guerras— va renunciar al seu treball després d’ordenar sense èxit a l’empresa la paralització de les obres i de comunicar els fets a l’Ajuntament de Torrevella (governat pel PP), que va mantenir una actitud passiva i tolerant amb les irregularitats.
També van haver importants conflictes en relació amb el pagament als diferents subcontractistes de les obres; fins i tot l’arquitecte va haver d’acudir als tribunals per a cobrar les 3.609.046 pessetes que li devia l’empresa d’Urbano Rubio3.
Considerem que si el projecte d’hotel en el paratge de la Font Roja ja és inacceptable per les raons ecològiques, socials i econòmiques que hem exposat en diverses ocasions, amb els antecedents professionals del directiu de l’empresa que pretén la concessió de l’hotel, el futur del Parc Natural encara està més amenaçat.
En resum, és una barbaritat construir un complex hoteler en el cor de la Font Roja, però encara ho seria més si s’adjudicara aquesta obra i la seua explotació a una empresa dirigida per un administrador que —en vista d’altres actuacions professionals precedents— no és un exemple de respecte de la legalitat urbanística. Deixar en les seues màns una zona tan sensible com el paratge de la Font Roja seria una temeritat inexplicable.
1 Sentència de l’Audiència Provincial de Guadalajara de 2 de novembre de 1995
2 Sentència de la Sala Penal del Tribunal Suprem de 18 de març de 1997
3 Sentència de Jutjat de Primera Instància d’Oriola de 19 de gener de 2001
EP En este sentido, la directora general de Gestión del Medio Natural de la Conselleria de Medio Ambiente, Agua, Urbanismo y Vivienda, María Ángeles Centeno, destacó que la región "no sólo ofrece magníficas playas, sino también impresionantes espacios naturales que invitan a pasar un buen día en contacto con la naturaleza". Asimismo, aseguró que "este tipo de turismo es cada vez más demandado".
Centeno subrayó que "los espacios naturales de la Comunitat Valenciana cuentan con un gran potencial turístico, tanto por sus importantes valores medioambientales, como por la facilidad para acceder a ellos desde las grandes zonas urbanas y desde los principales centros turísticos de la costa valenciana".
Del mismo modo, señaló que "cada vez son más las personas, tanto castellonenses, valencianos y alicantinos, como de otras comunidades autónomas españolas y extranjeros, que demandan los servicios que oferta la Conselleria de Medio Ambiente, Agua, Urbanismo y Vivienda en los espacios naturales". Entre estas propuestas destacó rutas diseñadas, visitas guiadas, exposiciones o programas de educación ambiental, entre otras.
Por provincias, en Castellón, los municipios con mayor número de pernoctaciones y turistas son Benicàssim y Castellón de La Plana, donde se encuentra el Parque Natural del Desert de Les Palmes; así como Peñíscola y Alcalà de Xivert, que forman parte del Parque Natural de la Serra d' Irta.
Por lo que respecta a la provincia de Valencia, Cullera y Valencia capital tienen el Parque Natural de L'Albufera, uno de los espacios naturales protegidos más visitados de la Comunitat.
En Alicante destacan, en cuanto a número de turistas, poblaciones como Dènia y Xàbia, integradas en el Parque Natural del Montgó; Calpe, cuyo símbolo es el Parque Natural del Peñón de Ifach; Torrevieja, con su Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torrevieja; Elche, con el Parque Natural del Hondo; y Santa Pola, que ofrece entre sus atractivos el Parque Natural de las Salinas de Santa Pola.
Benidorm, el principal destino de la Comunitat Valenciana con más de 1.300.000 visitantes cada año, así como Altea y Alfàs del Pi también se encuentra en el listado de municipios turísticos con oferta medioambiental, ya que ahí se encuentra el Parque Natural de la Serra Gelada.
PARQUES NATURALES EN EL INTERIOR
La directora general de Gestión del Medio Natural recordó que la Comunitat Valenciana también cuenta con importantes Parques Naturales en el interior, como el Macizo del Penyagolosa. Asimismo, citó la Serra d' Espadà en la provincia de Castellón, la Serra Calderona en la de Valencia, y el Carrascar de la Font Roja y la Serra de Mariola en la de Alicante.
Centeno consideró que es "necesario potenciar el turismo sostenible de interior para fomentar el desarrollo económico de estas zonas de la Comunitat" y resaltó "la importancia de la figura del Paraje Natural Municipal".
Los Parques Naturales de la Comunitat Valenciana recibieron cerca de 412.000 visitantes durante el 2007. Para la directora general, "el interés social que despiertan los espacios naturales protegidos de las tres provincias de Comunitat es cada vez mayor, ya que son cada vez más las personas que desean conocerlos y se deciden a visitarlos".
En su opinión, "este interés es fruto de la gran riqueza medioambiental de los Parques Naturales, pero también del óptimo estado de conservación de los mismos, resultado del creciente esfuerzo inversor realizado por el Gobierno Valenciano". Centeno agregó que "la implicación de los ciudadanos con el medio ambiente es fundamental para que la conservación de los espacios naturales protegidos sea efectiva".