dimecres, 23 d’abril del 2008
Molinetes per a tots
Hi haurà 70 aerogeneradors més al Comtat.
Seran més grans i afectaran més municipis.
Podran veure's afectats municipis com Xixona, Tibi, La Torre de les Maçanes, Relleu, Penàguila, Alcoleja, Benasau, Benilloba, Vall d'Alcala, Gorga i Quatretondeta, on en l'actualitat no hi ha projectats aerogeneradors.
Una Ordre de la Conselleria d'Infraestructures anuncia una nova fase del Pla Eòlic
El passat 31 de març de 2008 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 5731 l'Ordre de 6 de març de 2008, de la Conselleria d'Infraestructures i Transport, per la qual es realitzava una nova convocatòria pública per al desenvolupament i execució del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana. Aquesta “segona fase” de parcs eòlics s'afegiria als contemplats en la primera fase de l'any 2001.
De moment, aquesta Convocatòria només es fa per a les zones 1, 2 i 3, a la província de Castelló, però la Conselleria “no descarta la revisió d'altres zones eòliques en marxa, amb l'objectiu de "complir els objectius de generació d'energies netes de la Unió Europea, que cada vegada són majors". (Las Provincias 5.4.2008)
Al nostre judici, aquesta actuació està fora del que es preveu en el Pla Eòlic i es tracta d'una ampliació irregular del Pla Eòlic, encara que es tracte de presentar com a part del desenvolupament i execució del Pla Eòlic de 2001.
Que el nombre d'aerogeneradors presentat en els projectes siga inferior al nombre màxim d'aerogeneradors que es podrien instal·lar es tracta d'una circumstància motivada per l'augment de potència dels nous aerogeneradors, i això és el que van al·legar les empreses adjudicatàries en el seu moment per a augmentar la potència unitària dels aerogeneradors. De fet, els càlculs previstos es van fer sobre aerogeneradors de 600 Kw i ara ja s'estan instal·lant aerogeneradors de 2,5 *MW (com ha ocorregut en l'últim parc eòlic aprovat del Vidu I en la zona 7).
Ampliació de la zona 14
El fet que aquesta segona fase del Pla Eòlic s'haja començat per la província de Castelló es deu, principalment, a l'estalvi que els suposa a les empreses eòliques l'aprofitament de les infraestructures dels parcs eòlics ja existents. No obstant això, els plans de la Conselleria d'Infraestructures consisteixen a aplicar aquesta segona fase del pla eòlic a totes les zones eòliques, inclosa la nostra.
Per a la zona 14, aquesta ampliació del nombre d'aerogeneradors consistiria en 70 aerogeneradors més (ja que en les normes del Pla Eòlic de 2001 es considerava un número màxim de 120 aerogeneradors enfront dels 50 projectats en la primera fase). El que des de la Conselleria s'ha ocultat és que aquest nombre màxim d'aerogeneradors de 120 per a la zona 14 corresponia a una potència de referència de 75 *MW (és a dir, aerogenadors de 0, 65 *MW).
Dimensions brutals de cada aerogenerador
Els 50 aerogeneradors projectats en un principi sobre les serres d'Alfaro i d'Almudaina tindrien una potència unitària de 2 *MW i, segons l'Estudi d'Impacte Ambiental exposat a informació pública en 2004, serien de les següents dimensions:
-Altura de columna: 65 metres
- Diàmetre de pala: 70 metres.
- Altura total. 65 + 35 = 100 metres.
No obstant això, els plans per als parcs eòlics que es construïsquen a partir d'ara són de substituir els aerogeneradors metàl·lics per aerogeneradors de formigó, la qual cosa permetrà major potència de generació elèctrica. Encara que les dimensions dels nous aerogeneradors són variables, depenent dels constructors, segons pot llegir-se en la Declaració d'Impacte Ambiental de la zona eòlica 10 (publicada en el DOGV núm. 5678 d'11 de gener de 2008) es tracta de“una modificació en el disseny de l'aerogenerador consistent en l'augment de l'altura de la torre de 34 metres, és a dir passa de 64 metres (torre d'acer) a 98 metres (torre de formigó)”
Així doncs, tindríem en les nostres serres 120 aerogeneradors de formigó de 98 metres d'altura més la longitud de la pala (que estaria entre 40 i 45 metres)
Pot haver-hi altres serres afectades a la comarca
Encara que les intencions de la Conselleria són les d'aprofitar les infraestructures dels primers parcs eòlics que es construïsquen (els de la Serres d'Alfaro i d'Almudaina), ja que la Conselleria permet instal·lar els nous parcs eòlics a continuació dels ja existents (a 600 metres de distància si no hi ha acord amb l'empresa adjudicatària dels primers o a menys si existeix acord), si considerem que la zona apta assenyalada per a la zona 14 abasta més espai que el de les serres d'Alfaro i d'Almudaina, no es pot descartar el fet que aquests 70 nous aerogeneradors es pogueren situar sobre altres serres.
(En el Pla de les Zones Eòliques de la Comunitat Valenciana estan assenyalades en color violeta les zones aptes corresponents a la Zona eòlica núm. 14. Aquest Pla.
Això vol dir que municipis com Xixona, Tibi, La Torre de les Maçanes, Relleu, Penàguila, Alcoleja, Benasau, Benilloba, Vall d'Alcala, Gorga i Quatretondeta on en l'actualitat no hi ha projectats parcs eòlics, amb aquesta segona fase del Pla Eòlic puguen acollir alguns dels futurs 70 aerogeneradors.
La Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat vol denunciar el fet que es contemple una ampliació dels aerogeneradors de la zona eòlica 14, quan el projecte dels primers 50 aerogeneradors de la zona 14 ja ha sigut rebutjat per la majoria dels ajuntaments afectats i existeixen diverses Recomanacions del síndic de greuges en contra seua i, a més, aquest projecte està qüestionat i sent investigat per diverses institucions europees.
També es preveuen 91 molins més en la zona 15
A més des de la Coordinadora fan constar que aquesta preocupació es fa extensiva els municipis de la zona eòlica 15, ja que sobre ella també es projecta una ampliació del nombre d'aerogeneradors, que farà que el nombre d'aerogeneradors d'aquesta zona arribe a un total de 200 aerogeneradors enfront dels 109 que hi ha ara projectats.
Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat
Carrer Nou, s/n
03827 BENILLUP (El Comtat) - Alacant - País Valencià
Telèfon: 676 60 50 50
E-mail: zona14@benillup.com
Web: www.zona14.org
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada