divendres, 7 d’abril del 2006

Una fumigació nociva

 


Amb data 26 de maig de 2004 la nostra associació va presentar un escrit, en el qual sol·licitàvem responsabilitats a l’Excma. Diputació Provincial d’Alacant pel que fa a la neteja de les voreres de les carreteres comarcals que donen accés al nostre poble (CV-780 i CV-782), fent referència a la poda realitzada a pins i carrasques i a la utilització d’herbicides i altre tipus de productes químics per a l’eliminació de les herbes de les cunetes.

 Mai vam rebre resposta per part d’aquest organisme.

En vista la poca sensibilitat mediambiental per part de la Diputació, i instats per un nombrós nombre d’agricultors del nostre poble que havien vist socarrades plantes de cultiu de les seues terres per la utilització d’aquests herbicides i productes químics, vam fer un segon escrit recolzat amb les signatures d’alguns d’aquests agricultors, que vam presentar el 27 de setembre de 2004 a L’Ajuntament de la Torre de les Maçanes, perquè fora aquest qui trametés la nostra queixa.

Amb data 25 de maig de 2005 l’Excma. Diputació Provincial d’Alacant contesta a l’Ajuntament de la Torre de les Maçanes, dient: 

"que la eliminación de hierbas se realiza en las carreteras de Diputación por los procedimientos complementarios de segado y de tratamiento con herbicidas, dependiendo de las circunstancias de la campaña realizada, sin que haya planificado por el momento la modificación de estos procedimientos.’

El 15 de juliol de 2005 ens dirigim novament a l'àrea de vies i obres de la Diputació Provincial exposant que s’han trobat nombrosos animals morts (conills, perdius, etc.) i ens preocupa especialment la mort de dues ovelles enverinades, perquè han menjat herba de les voreres de la carretera.el que estan creant alarma social entre els veïns afectats, i per tot açò sol·licitem:

1. Es corregisca immediatament aquest tipus d’eliminació d’herbes de les voreres amb la utilització d’herbicides i que es realitzen aquestes d’activitats amb maquinaries i mitjans naturals més respectuosos amb el medi ambient.

2. Se’ns done relació i informació detallada del tipus de productes que s'utilitzen actualment per a fer aquestes neteges.

3. Que l’Excma. Diputació Provincial d’Alacant actue en aquest tema amb major sensibilitat mediambiental i no amb criteris de pura rendibilitat i estalvi econòmic.

El 7 d'abril de 2006 ens contesta la Diputació adjuntant un certificat expedit per l'empresa fumigadora  informant-nos de les característiques dels herbicides utilitzats.

Denuncian riesgos para la fauna por el uso de herbicidas para limpiar cunetas

Aquesta informació la vam trasladar als agricultors i persones afectades.

Des d'aquest moment no tenim constància de cap queixa més per part dels afectats.