divendres, 1 de novembre del 2019

Els àrbres al nucli urbà de La Torre

 

Operaris municipals acabant de tallar la platanera del pati de les escoles


Xiquests a l'ombra del pi i la platanera del pati de les escoles

Des de 2008 hem assistit en el poble a una desforestació urbana sense precedents. Hem vist com desapareixien els dos únics arbres dels quals gaudien els xiquets de l'escola durant els seus esplais, la tala d'arbres que ornamentaven l'accés principal al nostre poble, arbres que junt amb els xops blancs van ser plantats pels nostres majors i mai van ser substituïts per altres.

 

Soques d'orm al pont, junt als xops blancs, delicats de salut

 

Retirades les soques d'orm, van tapar els escocells
 
Igualment, també hem vist la falta de previsió del consistori per a la renovació d'exemplars que reemplacen en el temps àrbres antics que per la seua vellesa poden convertir-se en un perill.

27 de febrer de 2017 va caure aquest pi en l'Avinguda Constablanca
 
Gener de 2019 es va esquinçar una branca del xop del pont, mesos després d´un tractament de  l´arbre que va costar 10.000 euros

Ja en febrer de 2017, ens vam dirigir a l'ajuntament amb aquestes peticions:

"És per açò que demanem:

Se'ns informe de si l’Ordenança de Protecció i Catalogació d’Arbres i Arbredes Emblemàtiques i Monumentals continua en vigor.

Que, si les sospites són fundades, es faça un estudi seriós, per part de professionals competents, de l’estat de salut dels arbres blancs del pont i se’ns informe del resultat d’aquest estudi i sobre les futures decisions que vaja a prendre aquest consistori respecte a aquest tema.

Que es faça una actuació de reposició dels arbres morts al nucli urbà, donat que els arbres que moren no es reposen, així com un pla de renovació d’arbres joves que substitueixen alguns arbres vells, amb vista a mantenir pel futur la bona imatge del poble.

Que s’establisca una planificació temporal respecte dels tractaments anuals que necessiten els arbres, i es complisquen aquests tractaments en les dates adequades, així s’evitarien plagues molestes, incidents perillosos com els de l’últim incendi al Parc Municipal, o queixes dels veïns per fumigacions fora de temps.

Que trencant la pràctica habitual d’aquest consistori se’ns conteste a les nostres preguntes i se’ns informe d’allò que sol·licitem.
 
La Torre de les Maçanes 9 de febrer de 2017"
 
 Contestant l'Ajuntament en el més de març:

"Las actuaciones de próximos años se planificarán atendiendo al informe técnico y a la supervisión que se realize.
Respecto de la reposición de àrboles en el núcleo urbano y la planificación de tratamientos le comunico que, se adoptarán las decisiones que correspondan atendiendo a los informes técnicos que se recaben en función de las circunstáncias que concurran en cada supuesto."

Es vindre a dir, passat el temps: No anem a fer res i deixam en pau.



En octubre de 2018 també es va determinar la reforma de la plaçeta de l'església consistent en:

"La tala dels arbres plataners, que tenen més de 30 anys, perquè no alcen el sol de terra.
Llevar la pedra del sol de terra per posar formigó i deixar-ho tot planet.
Canviar la vorera que voreja la plaça per posar paviment antilliscant.
I instal·lar uns aparells de gimnàstica per a gent gran."
 
Sembla que la tala d'arbres forma part de la planificació urbanística i que no coincidim en el tipus de poble que volem dinsenyar.
 

 
També hem contemplat la plantació d'exemplars en llocs inadequats que al cap de poc temps s'han eliminat. Una política arboricida que demostra la manca d'interés en la imatge d'humanització que milloraria la qualitat de vida del nostre poble.
 
Sense paraules