dimecres, 24 d’octubre del 2018

La Colonia Agroforestal d'Els Plans. 1910 - 1945

A l'esquerra, junt a Jordi Borrel, D.Virgilio Jacarilla Calabuig, net del primer colon d'Espanya, nascut a La Colònia.

Després de la visita guiada feta a la Colònia d'Els Plans l'any 2016 i assabentats de la publicació d'un llibre escrit per Jordi Borrell, dedicat a totes les famílies camperoles que han conformat el territori de les nostres comarques durant segles, en el que ens explica la història d'aquest projecte, assistim en l'espai Àgora d'Alcoi, a la seua presentació.

El llibre ens parla de la primera Colònia posada en funcionament, que serviria d'assaig per a totes les colònies que e.l govern espanyol mitjançant la llei de colonització i repoblació d'Interior de 1907 establiria a tot el territori de l'estat amb la finalitat de transformar terres incultivades en terres de producció agrícola i forestal i frenar l'abandó i el despoblament de les zones rurals més deprimides. Un projecte que obria expectatives per a les famílies escollides per ocupar aquests territoris, però que acabaria, en aquest cas concret, un fracàs.

Assenyalar que en aquest espai es va rodar la pel·lícula: Hèctor, l'estigma de la por, interpretada com a protagonistes pels alcoians Ovidi Montllor i Juli Mira i dirigida per Carles Pérez Ferré, també nascut a Alcoi.