dimarts, 18 de desembre del 2007

Cataleg dÀrbres Monumentals i Emblematics de La Torre de les Maçanes


Ja en 2005 el Consell va anunciar l'aprovació d'un avantprojecte de llei de patrimoni arbori monumental al País Valenciana.

Anuncian un ley para proteger los árboles Monumentales 

El 19 de maig de 2006 es va publicar al BOE la lley 4/2006 de Patrimoni arbori

 Assabentats que la diputació estava interessada en la catalogació d'arbres monumentals i anava a enviar un ingenier tècnic forestal i bioleg per elaborar el catàleg d'arbres monumentals de La Torre ens vam oferir per acompanyar-lo en les seues visites i parlar-li  d'altres arbres menys coneguts, però que formen part de la memòria i les vivències de la gent del poble.




Vam acompanyar al tècnic, Pedro Ferrer Rodríguez, durant dos dies per diversos llocs del terme. La majoria dels arbres estan en finques particulars a les que vam accedir amb el permís dels propietàris o dels mitgers.


El pi dels Arrendadors i la carrasca del Buitre són els únics que es poden considerar com a monumentals a causa de les seues dimensions, però el tècnic va tindre a bé incloure aquells arbres, en el catàleg, amb la denominació d'emblemàtics, uns per ser coneguts per tot el conjunt de la societat torruana i altres per la seua raresa i singularitat.

 


Un cop elaborat el catàleg vam sol·licitar que l'ajuntament l'inclogués a l'ordenança de protecció i catalogació d'arbres i arbredes emblemàtiques i monumentals, perquè quedés subjecte a les lleis d'àmbit municipal i supramunicipal de protecció mediambiental.
El plenari de 7 de setembre del 2007 va aprovar per unanimitat la inclusió en aquesta ordenança del Catàleg.

 



dissabte, 1 de desembre del 2007

Els Tolls de Galiana


 
Un toll és un clot ple d'aigua que sol estar en la part més fonda d'un riu on l'aigua és neta i té poc moviment. Aquests llocs eren aprofitats per les veïns d'un indret rural per anar a nedar o llavar la roba.

Els Tolls de Galiana és un paratge natural situat en el barranc de Montferri o de les Danses, situat en la partida de Teix de Baix quasi limitant amb el terme de Relleu.

És un indret de difícil accés, dificultat pel pas per una propietat privada, i per tant poc conegut.