dimarts, 18 de desembre del 2007

Cataleg dÀrbres Monumentals i Emblematics de La Torre de les Maçanes


Ja en 2005 el Consell va anunciar l'aprovació d'un avantprojecte de llei de patrimoni arbori monumental al País Valenciana.

Anuncian un ley para proteger los árboles Monumentales 

El 19 de maig de 2006 es va publicar al BOE la lley 4/2006 de Patrimoni arbori

 Assabentats que la diputació estava interessada en la catalogació d'arbres monumentals i anava a enviar un ingenier tècnic forestal i bioleg per elaborar el catàleg d'arbres monumentals de La Torre ens vam oferir per acompanyar-lo en les seues visites i parlar-li  d'altres arbres menys coneguts, però que formen part de la memòria i les vivències de la gent del poble.




Vam acompanyar al tècnic, Pedro Ferrer Rodríguez, durant dos dies per diversos llocs del terme. La majoria dels arbres estan en finques particulars a les que vam accedir amb el permís dels propietàris o dels mitgers.


El pi dels Arrendadors i la carrasca del Buitre són els únics que es poden considerar com a monumentals a causa de les seues dimensions, però el tècnic va tindre a bé incloure aquells arbres, en el catàleg, amb la denominació d'emblemàtics, uns per ser coneguts per tot el conjunt de la societat torruana i altres per la seua raresa i singularitat.

 


Un cop elaborat el catàleg vam sol·licitar que l'ajuntament l'inclogués a l'ordenança de protecció i catalogació d'arbres i arbredes emblemàtiques i monumentals, perquè quedés subjecte a les lleis d'àmbit municipal i supramunicipal de protecció mediambiental.
El plenari de 7 de setembre del 2007 va aprovar per unanimitat la inclusió en aquesta ordenança del Catàleg.

 



dissabte, 1 de desembre del 2007

Els Tolls de Galiana


 
Un toll és un clot ple d'aigua que sol estar en la part més fonda d'un riu on l'aigua és neta i té poc moviment. Aquests llocs eren aprofitats per les veïns d'un indret rural per anar a nedar o llavar la roba.

Els Tolls de Galiana és un paratge natural situat en el barranc de Montferri o de les Danses, situat en la partida de Teix de Baix quasi limitant amb el terme de Relleu.

És un indret de difícil accés, dificultat pel pas per una propietat privada, i per tant poc conegut.

 













 

dissabte, 24 de novembre del 2007

La Font Roja

 


El carrascar de la Font Roja és un parc natural del País Valencià. Situat a la comarca de l'Alcoià, entre les termes municipals d'Alcoi i Ibi, té el seu punt més elevat al cim de la serra del Menejador (1356 m). Al parc podem trobar a banda del bosc de carrasques d'una gran diversitat de vegetació.


Gaudeix d'una àrea recreativa al voltant de la qual trobem una sèrie d'edificis, el centre de recepció de visitants, el santuari de la verge dels Lliris i un conjunt d'antic xalets molt deteriorats.


Des d'aquesta àrea es poden iniciar diverses rutes senyalitzades. En algunes d'elles podem trobar restes de les empremtes de les activitats de l'hom que utilitzava els recursos naturals del territori, carboneres, antics forns de calç, restes d'algun mas amb corral, pous de neu que abastien de gel als municipis veïns. 

Carbonera



Mas de Tetuan

Teix del mas de Tetuan












diumenge, 26 d’agost del 2007

Excursions nocturnes 2004 - 2007

Coincidint amb les nits de lluna plena, el Rentonar va organitzar excursions nocturnes per animar les nits d'estiu que van ser ben acollides per la gent.

Aquestes excursions es van celebrar des de 2004 fins a 2008. 

 

Convocatoria excursió nocturna juliol de 2004

 

El recorregut des de l'olivera de la plaça consistia, excepte algunes modificacions, en una circular que passava pel camí dels Castellans, al Mas de les Parades i el Moral.


Convocatoria excursió nocturna agost de 2004


Convocatoria excursió nocturna agost de 2007

En dues ocasions vam introduir la volta al Montagut, que vam abandonar finalment per tenir un recorregut massa llarg, que en part s'havia de fer per la carretera de Xixona.

 





dissabte, 25 d’agost del 2007

El Barranc de l'Infern. La Catedral del Senderisme.

El barranc de l'infern és un espectacular canó esculpit pel riu Gerona al llarg de millers d'anys,  entre les poblacions de la vall d'Ebo i la Vall de Laguart a la Marina Alta.


El Barranc més important del País Valencià per a la pràctica del barranquisme. 

Vam començar la ruta a Fleix rodejats d'una exuberant vegetació des d'allí veiem Benimaurell, el final de la nostra ruta, aparentment propera però realment llunyana a causa de la dificultat del terreny a recórrer.

Baixarem al llit del riu i rodejats de multitud d'abrics i penyals pujarem cap a la Vall d'Ebo. Refrescarem a la Font de Reïnós i després iniciarem un recorregut escalonat de muntades i baixades fins a arribar a Benimaurell on dinarem. En acabat vam visitar el Pou de neu de Baix de la vall d'Alcalà. 

 


Benimaurell vist des de Fleix


Font Grossa  i safaeig de Fleix

Font Grossa




La Ruta diu que té més de 6000 esglaons






Font de Reïnós


Gola del Barranc


Les Jueves de Dalt



Font de Benimaurell


Pou de Baix d'Alcalà